Thursday, March 01, 2007

Ciudad Perdida

Verscholen in de jungle van de Sierra Nevada van Santa Marta bouwden de indigenous Tayrona`s gedurende de elfde en veertiende eeuw een van de grootste pre-Columbus steden in de Amerikaas. De ontdekkingsreizigers van de Nieuwe Wereld maakten korte metten met de Tayrona`s zonder de stad ooit te vinden. De vegetatie van de jungle nam vervolgens vier eeuwen lang bezit van de stad, alvorens deze pas in 1975 per toeval wordt herontdekt. Heel gepast krijgt de stad de Indiana Jones-achtige naam `Ciudad Perdida` (letterlijk `Verloren Stad`). Samen met 10 andere gasten heb ik zes dagen in hetzelfde t-shirt door de jungle lopen buffelen om dit huzarenstukje zelf te kunnen aanschouwen. Het was elk zweetdruppel en muggenbult, en dat waren er veel, meer dan waard...


De tocht der tochten van Columbia is niet zonder gevaar. In de afgelopen drie jaren is 1 op de 500 toeristen gegijzeld door guerillas. Indien het Indiana Jones-gehalte van deze trip nog niet hoog genoeg was, dan zorgt dit random fact er wel voor!

Drie dagen heen en drie dagen terug, 4-5 uur lopen per dag. Lijkt een eitje, maar door de luchtvochtigheid lijkt elke berg van de buitencategorie te zijn. De 1000 en 1 muggenbulten, het leger agressieve mieren in mijn boxer, mijn onkunde om in een hangmat te blijven liggen en de schorpioenen om de wc (kakt echt onrustig!) zijn slechts en enkele van de ontberingen. Zoals ik al zei: "Het is het allemaal waard!". Een fantastsich gevoel om na drie dagen uiteindelijk in deze geheimzinnige stad rond te mogen dwalen. De meer dan 200 terrassen waarop vroeger de huizen stonden waarin de 10.000 inwoners van de stad woonden zijn slechts deelszichtbaar, maar de locatie van dit alles is waanzinig! De stad heeft iets mystieks over zich. De wilde vegetatie, de geluiden van de jungle, de eeuwige rust (geen hordes touringbussen) en het magnifieke uitzicht over de vallei en de door jungle beboste bergen.

Een trip in de jungle van Columbia is uitaaard niet compleet zonder een bezoek aan een illegale "cocaine-fabriek". Elke boer in Columbia beunt (of noem het hobby-en) rondom het huis een beetje bij. Voor een kilootje méér of minder wordt hier de neus niet opgehaald. Bizar om te zien hoe de kinderen (6-11 jaar) van de boer raad weten met de huis-tuin-en-keuken cocainekit en een demonstratie weggeven. Integenstelling tot elke toeristische wijn, bier of koffie tour eindigt deze tour niet in de proeverij....

2 comments:

Eowin said...

Muy curioso los titulos en español y el post en Ingles.. abriendo fronteras:)

Anonymous said...

Hello Indiana Jones, keep up with the adventures, latin america has certainly loads to offer!!. I hope you are enjoying every single day!, time to discover, chillax, meet people, places, etc. Make many nice pictures and take good care of yourself. Your next mission is to have fun! and .. mmm ride a llama in Peru?
Un beso, Marianna.
Now i'm going to sleep! =) ciao ciao