Saturday, August 04, 2007

World most dangerous road

De grindpad tussen La Paz en Corioco verbindt het Amazone gebied met de hooglanden van Bolivia. In slechts 56 kilometer daal of stijgt de weg meer dan 3500 meter! De Inter-Amerikcan Development Bank gaf de weg ooit de eervolle titel: "The World most Dangerous Road". Het Boliviaanse Ministerie van Toerisme had het zelf niet better kunnen bedenken.

Up-hill of down-hill? Lang getwijfeld, maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen de down-hill versie te doen. Met ons ski-avontuur in Chili nog in het achterhoofd heb ik Simone met een zakcentje bij een pedicure in La Paz achtergelaten. Gezien de schattingen (gemiddeld sterven er zo´n 200-300 mensen per jaar op deze weg) leek me dat het beste.....

De trip is inderdaad lijpe shit. Met 60/70 km per uur de berg afknallen op een enkele onverharde weg vol stenen en éénmansgaten. Overal langs de weg staan herdenkingskruizen voor de stakkers die na een vrije val van 100-150 meter de wereld vaarwel zeiden. De omgeving is spectaculair, het landschap verandert om de paar minuten, maar het is lastig om er van te genieten (laat staan fotos nemen) als je continue op 50 centimeter van de dood op een fiets balanceert. Twee stuppers in mijn groep maken full bodycontact met de weg, veel bloed maar geen botschade.

I survived the world most dangerous road...

No comments: